Uw boot winterklaar maken

Zorg ervoor dat uw boot netjes blijft in de winter. Voorkom schade door bevriezing in de winter. Tips voor het winterklaar maken van uw boot.

Uw boot winterklaar maken? Graag verzorgen we dat voor u. Gaat u zelf aan de slag, dan hebben voor u een aantal handige tips voor u:

Inboardmotoren
Uw motor moet u natuurlijk goed beschermen tegen de vorst. Spoel daarom voldoende (en niet teveel verdund) antivries door het koelsysteem van uw motor. Zorg ervoor dat er ook voldoende antivries in uw uitlaatsysteem zit, of tap deze af. Heeft u een motor met indirecte koeling, controleer dan ook de vorstbescherming van uw koelvloeistof.

Buitenboordmotoren
De kleinere buitenboordmotoren kunt u natuurlijk het beste binnen opslaan gedurende de winter. Blijft de motor aan de boot hangen, zorg er dan voor dat al het koelwater uit de motor is gelopen. Spoel de motor eventueel door met schoon water en antivries. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk benzine in de motor achterblijft zodat de motor in het voorjaar gestart kan worden met verse benzine.

Drinkwatersysteem
U kunt uw drinkwatersysteem het beste zo leeg mogelijk maken voor de winter. Soms krijg je nu eenmaal niet al het water uit het systeem, spoel dan het systeem door met antivries geschikt voor drinkwatersystemen. Vooral elektrische drinkwaterpompen zijn gevoelig voor vorst. Indien u een boiler heeft, tap deze dan geheel af. Vergeet die niet te ontluchten in het voorjaar!

Brandstoftanks
Ons advies is om uw dieseltank in de boot zo vol mogelijk te laten in de winter. Zo is de kans op condensvorming in de tank (dus water bij uw brandstof) zo klein mogelijk. Indien u een losse brandstoftank heeft, neem deze dan mee naar huis. Voor zowel diesel als benzine hebben we speciale middelen die de brandstof beter conserveren gedurende de winter. Vooral bij diesel is het noodzaak om een toevoeging (biocide) in uw tank te doen om bacterievorming te voorkomen.

In het water
Als uw boot in het water blijft gedurende de winter, let er dan op dat de leidingen en kranen onder water goed vorstvrij gemaakt zijn. In ons gematigde klimaat moet het heel hard vriezen moeten kranen of afsluiters onder water stuk vriezen. Maar, de slang of pijp erboven wel! Zorg er dus voor dat daar voldoende antivries in zit, het liefst ook in de (gesloten) afsluiter.

Accu's
Het beste is om uw accu's uit de boot te halen en op te slaan op een niet al te koude plek. Zorg ervoor dat de accu ook volledig opgeladen word opgeslagen. Sommige accu's dient u tussentijds ook op te laden in verband met zelfontlading. Als u de accu's aan boord laat, sluit er dan een acculader op aan die een zogenaamde 'float' functie heeft, zo blijven ze volgeladen in de winter.

Romp en dek
Het mooiste is als u uw boot schoon in de winterstalling doet. Voor de winter gaat het vuil er vaak nog makkelijk vanaf, na de winter is dat moeilijker! Als u een dekzeil over uw boot maakt in de winter neem dan een degelijk zeil die niet los kan waaien en andere boten kan beschadigen.

Interieur
Zorg ervoor dat er gedurende de winter voldoende geventileerd wordt. Zo voorkomt u schimmelvorming door vocht. In slecht te ventileren ruimtes kunt u vochtvreters plaatsen. Haal de kussens en ander textiel uit de boot, want dat kan erg vochtig worden in de winter en dus schimmels aantrekken. Maak de boot ook even goed schoon en zorg ervoor dat er geen etensresten meer aan boord liggen.

Toilet
Het toilet dient doorgespoeld te worden met antivries, zodat het pompgedeelte niet stukvriest in de winter. Op de kant is het voldoende om ongeveer 2 liter antivries in de pot te gooien en deze helemaal leeg te pompen. Maar, als de boot in het water winterklaar gemaakt wordt moet ook de waterinlaat geconserveerd worden. Daarvoor moet je de aanzuigslang los maken van de pomp en deze een beetje vullen met antivries.


Tip voor antivries: let goed op de beschermingsgraad! Hou er rekening mee dat er vaak nog water in de te conserveren systemen aanwezig is. Dit mengt zich met de antivries, waardoor de werkelijke beschermingsgraad altijd iets achteruit gaat.

Foto winter

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden