Accu's

  • Geplaatst op
  • Door Bart
  • Geplaatst in accu
  • 0

Er zijn een verschillende soorten accu’s in de handel die toegepast worden in boten. Maar welk type accu is nou de juiste voor u? Daarin adviseren we u graag. In dit blog beschrijven we een aantal types met de bijbehorende eigenschappen:

 


Onderhoudsvrije lood-calcium accu

Dit is tegenwoordig de meest voorkomende accu. Deze wordt onderhoudsvrij genoemd omdat deze accu nagenoeg geen water verbruikt. De hoeveelheid elektrolyt aanwezig in de accu is in principe voldoende voor de hele levensduur van de accu. De meeste fabrikanten maken daarom ook geen vuldoppen meer in de accu.
Bijkomend voordeel is de geringe zelfontlading. Als je dit type accu geheel opgeladen opslaat gedurende de winter dan heeft deze na de winter nog voldoende lading over om bijvoorbeeld de motor te kunnen starten.

AGM accu
De Absorbed Glass Matt accu is door zijn speciale constructie – de loodplaten gescheiden door microporeuze glasmatten – in staat om hoge stromen te produceren. Daarnaast kan deze accu dieper ontladen worden zonder dat er schade wordt aangericht.


GEL accu

Bij dit type accu is de vloeistof vervangen door een soort gel. Daardoor kan de accu niet gaan lekken bij beschadiging. Qua eigenschappen lijken deze accu’s veel op AGM accu’s: ze kunnen vrij diep ontladen worden en zijn vaak in staat om hoge stromen te leveren.


Lithium Ion

Ditzelfde type accu zit vaak in mobiele telefoons waardoor deze het wel een dag volhoud zonder op te laden. Deze accu’s kunnen eigenlijk in zijn geheel ontladen worden zonder dat er iets van schade optreed. De capaciteit ten opzichte van het formaat en gewicht is daarom erg groot. Daarom wordt deze accu veelal toegepast wanneer gewicht en formaat belangrijk is: zoals bij elektrische buitenboordmotoren of race-jachten.


Levensduur

De levensduur van een accu wordt mede bepaald door de hoeveelheid laad- en ontlaadcycli. En daarbij ook nog eens de mate van ontlading. Hoe dieper ze ontladen worden hoe zwaarder een cyclus telt. Standaard lood-calcium accu’s dienen eigenlijk niet dieper ontladen te worden als 50%. AGM en gel accu’s kan je tot 60-70% ontladen zonder moeite. Li-ion voor 100%. Hou daar rekening mee en zorg ervoor dat ontladen accu’s weer goed opgeladen worden met de juiste lader.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden