Antifouling: hoe werkt het?

Antifouling is Engels voor ‘Anti-aangroei’. Deze onderwaterverf heeft dus als doel het voorkomen van aangroei onder de boot. Veelal heeft deze verf geen conserverende eigenschappen, daarvoor moet je een goed verfsysteem onder de antifouling aanbrengen.

Er zijn verschillende methoden om aangroei te weren. Veel fabrikanten maken gebruik van een zogenaamde ‘polijstende’ werking. De verf ‘slijt’ als het ware van de boot af, samen met de aangroei. Om deze werking te bewerkstelligen moet je natuurlijk wel varen. En ook weer niet te hard, want dan slijt de verf er te snel af.

Een andere methode is het gebruik van biociden. Je ‘vergiftigd’ als het ware de aangroeiende organismen waardoor deze dood gaan en van de boot af vallen.

Deze methoden worden ook wel gecombineerd. Het is begrijpelijk dat het gebruik van antifouling wel een effect heeft op het milieu. Het is dus een uitdaging voor de fabrikant om een product te ontwikkelen wat aangroei tegengaat maar het milieu niet teveel belast.

Momenteel zijn de fabrikanten ook bezig met andere benaderingen voor het voorkomen van aangroei. Door het onderwaterschip bijvoorbeeld zo glad te maken dat er geen organismen aan kúnnen groeien. Bij de Volvo Ocean Race bijvoorbeeld werd hiervoor nano-technologie gebruikt.

De keuze van antifouling wordt bepaald door het vaargebied, de vaarfrequentie en de vaarsnelheid. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden